A motiváció fenntartása

írta | 2020. szept. 5. | Motiváció | 0 hozzászólás

Mi az a motiváció?

Minden megvalósítási kísérlethez rendelkeznünk kell egy belülről áradó húzóerővel, amit motivációnak nevezünk. A motiváció szó a latin „movere” igéből ered, melynek jelentése mozogni, mozgatni. A motiváció a pszichológiában gyűjtőfogalom, motívumokból épül fel és minden cselekvésre viselkedésre késztető belső tényezőt magában foglal.

A motiváció olyan belső állapot, amely cselekvésre ösztönzi az embereket.

A motiváció meghatározza a szervezet aktivitásának mértékét, a viselkedés szervezettségét és hatékonyságát.

A tevékenységnek két összetevője van, cél és motívum:

A motívum (indíték) a tevékenység kiváltója, fenntartója és irányítója. Az indíték mozgósít, dinamizáló és vektorizáló jellege van.

A cél, a tevékenység eredményének az előrevetítése, anticipációja. Cél nélkül nincs motívum és fordítva is érvényes ugyanez.

Motivációs szintek:

1.Motiválhatatlan:

Ha megpróbálod feltüzelni az edzésen, csak bólogatást kapsz, de érdemleges próbálkozást nem. Ő nem akarja igazán, az adott célt. Lehet hogy másba több erőt tud fektetni, de ebből bizony mindenki érzi, hogy nem lesz semmilyen eredmény. A megoldás, más cél keresése.

2.Nehezen motiválható:

Fokozottabban nyüstölni és támogatni kell. Először csak az igény van meg benne egy jobb fizikum elérésére, de tenni nem szeretne érte. Ha viszont megszereti a mozgásformát, rálép a céljához vezető útra. Idővel tudatosítja magában, ez bizony erőbefektetéssel fog járni. Hogy mikor következik be az áttörés? Nagyban függ az őt támogató edző tevékenységétől. Általában bennük már megfogalmazódik a változásra való igény, így jó esélyekkel indulnak.

3.Jól motiválható:

Jól körülírható célokkal érkezik a terembe. Nagyjából tisztában van vele, hogy időt, pénzt, fáradtságot kell belerakjon a célja elérésébe. Megcsinál mindent, amit kell. Élvezi az edzéseket, hajlandó kompromisszumokra az életében, szépen fejlődik. Erről a típusról elmondható, hogy az életének más területein is jól boldogul. Számára csak idő kérdése a cél elérése.

4.Megszállott:

Legtöbbször konkrét versenyzési célokkal rendelkezik, de a jól motiválható személy is képes eljutni erre a pontra. Van mögötte több éves edzésmúlt, tudja hogy kell elhagyni a komfortzónát, sőt néha még az elvárásokon is túl teljesít. Mindent hajlandó alárendelni az eredmény elérésének céljából. Ezzel kel, ezzel fekszik. Időközönként hajlamos a kiégésre hatalmas lendülete miatt, de mindig visszatér a csatamezőre.

Motivációs képesség:

Miért tudunk bizonyos cselekvésekre hatalmas energiákat mozgósítani, míg másokra viszont nem?

Mi a külömbség egy motivációval teli, és egy motiválhatatlan ember között?

Nem vagyunk egyformák, így bizonyos törekvésekre való hajlam sem azonos bennünk. Sok tényező közrejátszik.

1. Mekkora az adott cél nagysága.

2. Mi táplálja a motivációnkat.

3. Mennyire fontos számunkra a cél elérése.

4. Milyen közeli a megvalósulás „határidő”.

5. Mennyire motiválható az egyén. (befolyásoló tényezők: genetika, környezeti hatások)

Viszont, ha gyakoroljuk az adott tevékenységet akkor készség lesz. A készség tevékenységi forma, gyakorlás által automatizáljuk, tanulás által sajátítjuk el.

Tehát a motiváció szoros kapcsolatban áll a tanulási folyamatokkal. Az önfejlesztéshez, önmegvalósításhoz elengedhetetlen.

Erős, fenntartható motiváció összetevői:

„A motiváció olyan mint egy kád víz, ha kihűlt, újra kell tölteni”.

Egy nagyobb cél elérése nagyobb áldozattal, fáradtsággal, és időbefektetéssel jár. Tehát megállapítható, hogy a cél eléréséhez szükséges motiváció nagyságát, maga a cél nagysága jelentősen befolyásolja.

1: Nem felszínes, hanem belső motiváció:

A felszínes motiváció hamar elvész…elkopik. Nem elegendő a célhoz vezető úton. Csak a mélyről jövő motiváció adhat elég erőt, hogy átsegítsen a nehézségeken és buktatókon. Vizsgáld meg igazán miért vágysz arra, amit elakarsz érni.

2: Kifogyhatatlan munkamorál, hosszútávú gondolkodás:

Mint tudjuk a siker általában nem esik az ember ölébe. Hosszú ideig tartó kemény munka eredménye. Ehhez rendelkezned kell egy olyan képességgel, hogy csak belefektetsz még akkor is, ha nem kapsz vissza belőle semmit. Megvan az az érzés, hogy amibe befektetsz lehet soha sem fog megtérülni? Mégis érzed, mindent bele kell hogy tegyél. Na ehhez kell igazán motiváció, és erre csak az képes, aki szereti amit csinál. A legtöbb ember, ha semmit nem kap vissza jó ideig egy tevékenységből, felhagy azzal. Aki örömét leli benne, annak az is elég hajtóerő. Talán a legfontosabb képesség az, hogy szeresd amit csinálsz, és tudj dolgozni érte. Talán a jövőben kifizetődhet.

3: Megszállottság:

Ha igazán megszállott vagy, mindent képesnek kell lenned alárendelni a célod érdekében. Ha egy tortát több szeletre vágunk, mindenre kevesebb jut. Ez egy beszűkült látásmódot fog eredményezni. Sok kár okozója lehet, például a körülötted lévő emberi kapcsolatok megromlására, hiszen ha valki ennyire öszpontosít valamire az életében, másra sajnos nem jut idő. Ha a maximumot akarod adni, máshogy ez nem megy.

Becsülöm a megszállott embereket, mivel az élet célja maga az önmegvalósítás és náluk jobban senki sem szemlélteti mire képes valaki, ha rendíthetetlen akarattal rendelkezik. Ha igazán sikeres akarsz lenni valamiben egész biztos, hogy megszállottnak kell lenned iránta.

Sok célkitűzést mindenkinek, és sok motivációt a megvalósításukhoz!

„Aki próbálkozik, az veszteni is fog. Aki tovább próbálkozik, abban benne van a győzelem. Aki nem próbálkozik, az már vesztett is”

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük